Jeg overvejer at tilmelde mig efterlønsordningen
Det er både en opsparing og en slags forsikring at betale til efterlønsordningen, da du altid kan få dine indbetalte efterlønsbidrag tilbagebetalt. Her kan du få overblik over reglerne.
Generel information
- For at komme med i efterlønsordningen, skal du senest tilmelde dig, den dag du fylder 30 år. I visse tilfælde kan du tilmelde dig ordningen senere via fortrydelsesordningen.
- Efterlønsbidraget er på 548 kroner per måned (2024) for fuldtidsforsikret.
Efterlønsbidraget som deltidsforsikret er 365 kr. om måneden (2024-tal.) - Du kan få op til 20.359 kr. pr. måned (Den maksimale sats for efterløn i 2024). Den højest mulige efterlønssats som deltidsforsikret er 13.573 kr. pr. måned (2024-tal). Dine pensionsordninger vil give dig modregning i din efterlønssats.
- Du har mulighed for at få udbetalt en skattefri præmie, hvis du går på efterløn senere end du har mulighed for.
- Hvor mange år, du kan få efterløn, afhænger af, hvornår du er født. Er du født 1. juli 1959 eller senere vil du kunne få efterløn i 3 år. Brug efterlønsberegneren og se, hvad din alder betyder for dig.
- Du kan til enhver tid få dine efterlønsbidrag tilbagebetalt.
- Mulighed for seniorjob
- Hvis du ikke ønsker at være tilmeldt efterlønsordningen, skal du ikke foretage dig noget.
Vidste du at...
Hvis du har fortrudt ikke at være tilmeldt
Har du tidligere fravalgt efterlønsordningen – men fortrudt – kan du måske komme med under den såkaldte fortrydelsesordning. Det kræver, at du kan leve op til disse betingelser:
- Du skal kunne nå at betale efterlønsbidrag i mindst 15 år inden din efterlønsalder
Hvis du er født i 1972 eller tidligere, skal du have været medlem af en a-kasse uafbrudt fra 1. januar 1997. - Hvis du er født i 1973 eller senere, skal du have været medlem af en a-kasse uafbrudt fra din 24-års fødselsdag.
- Hvis du tidligere har været tilmeldt efterlønsordningen, kan du blive omfattet af en karensperiode
Du må ikke have fået dit efterlønsbidrag udbetalt skattefrit i 2012, 2018 eller 2022. - På fortrydelsesordningen får du mindre udbetalt i efterløn. Udbetalingen bliver reduceret med de år og måneder, du ikke har betalt bidrag i forhold til efterlønsordningens betalingsperiode på 30 år.
Reduktionen sker ud fra den maksimale dagpengesats og er på 2% for hvert hele år og 0,17 % for hver hele måned, du mangler at betale. Ved udbetaling af skattefri præmie er reduktionen 4%. - Kan du nå at betale i 30 år på fortrydelsesordningen, vil der ikke ske reduktion.
Du har mulighed for at få dit efterlønsbidrag tilbage
Hvis du fortryder din tilmelding har du mulighed for at få det efterlønsbidrag udbetalt ud fra satserne i det år, hvor du får bidraget tilbagebetalt. Derfor får du et højere beløb end det, du faktisk har indbetalt.
Pengene bliver som udgangspunkt overført til din pensionsordning, hvis du ikke har nået efterlønsalderen. Beløbet overføres skattefrit, når det overføres til en pension, der skal betales skat af ved udbetalingen.
Ved overførsel til en pensionsordning skal du benytte en særlig blanket AR 252 som du kan finde i linket "Efterlønsbidrag til pensionsordning".
I visse tilfælde kan du få dine efterlønsbidrag tilbagebetalt kontant. Det kan du, hvis:
- Du får tilkendt førtidspension, seniorpension eller tidlig pension.
- Du er nået efterlønsalderen.
- Du har indbetalt mindre end et års indbetaling.
- Hvis du dør, har boet mulighed for at få dine efterlønsbidrag udbetalt kontant.
- Hvis du emigrere til et andet land.
Der skal betales en afgift på 30 procent, hvis den kontante udbetaling skyldes, at du har fået tilkendt førtidspension, senior pension eller tidlig pension og ved udbetaling til et dødsbo.
Hvis du er får tilbagebetalt dine efterlønsbidrag, fordi du har nået efterlønsalderen, emigrerer eller beløbet er meget lille, skal du betale almindelig skat af beløbet.
Hvis du vil have dine efterlønsbidrag tilbagebetalt, skal du søge om det.
Mulighed for seniorjob
Bliver du ledig, kan du få dagpenge i op til 2 år, hvis du er medlem af en a-kasse. Men bliver du ledig som ældre, kan det være svært at få et nyt job inden for de 2 år.
Hvis du er tilmeldt efterlønsordningen, er seniorjobordningen et virkelig godt sikkerhedsnet.
Seniorjob er et tilbud til medlemmer, som opbruger dagpengeretten de sidste 5 år før efterlønsalderen, og som har ret til efterløn den dag, hvor den lovfastsatte efterlønsalder nås.
Et seniorjob er en ansættelse i kommunen, hvor du får ordinær løn efter overenskomsten, og hvor du kan blive, til du kan gå på efterløn.
Ring til Metal A-kasse
Hvis du har spørgsmål til efterløn, optjening af skattefripræmie og efterlønsordningen
3363 2123Mandag til torsdag kl. 08.30 - 17.00
Fredag kl. 8.30 - 14.00
Husk at du også altid er velkommen til at skrive til os eller kontakte din lokalafdeling