Fleksjob
Hvad er fleksydelse?
Fleksydelse minder meget om efterløn. Fleksydelse er en tilbagetrækningsydelse, der giver dig mulighed for at trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet, før du når folkepensionsalderen. Fleksydelse er målrettet personer, der er godkendt til et fleksjob og som har tilmeldt sig fleksydelsesordningen.
Når man er ansat eller visiteret til et fleksjob, er man afskåret fra at søge efterløn. Man skal i stedet søge fleksydelse. Udbetaling kan tidligst ske fra den 1. i måneden efter, man har søgt, og betingelserne i øvrigt er opfyldt.
Ordningen administreres af Udbetaling Danmark.
Betingelserne er, at man
- Har nået fleksydelsesalderen.
- Er visiteret til fleksjob.
- Har betalt fleksydelsesbidrag i mindst 30 år. Der medregnes perioder med medlemskab af a-kasse og indbetaling af efterlønsbidrag.
- Har bopæl i Danmark, Færøerne eller Grønland eller et EU/EØS-land.
- Ikke modtager social pension dog undtaget invaliditetsydelse.
- Har man betalt til fleksydelsesordningen, kan man få overført sin anciennitet til efterlønsordningen, hvis man får et arbejde på almindelige vilkår, ligesom det indbetalte efterlønsbidrag kan overføres til fleksydelsesordningen, hvis man ansættes i fleksjob.
Generel information
Kan jeg få fleksjob?
Kan jeg få et fleksjob?
Et fleksjob er en ansættelse, hvor der tages hensyn til, at din arbejdsevne er begrænset på grund af helbredsmæssige forhold. Det betyder, at opgaver og arbejdstid i fleksjobbet bliver tilpasset det, du kan klare.
Disse betingelser skal være opfyldt, for at kommunen kan bevilge dig et fleksjob:
- Du skal være under folkepensionsalderen.
- Kommunen skal vurdere, at din arbejdsevne er væsentligt og varigt nedsat.
- Alle muligheder for at opnå en almindelig ansættelse, fx gennem omplacering, skal være undersøgt.
Hvor længe kan jeg være i fleksjob?
Hvor længe kan jeg være i fleksjob?
Selve fleksjobbet er midlertidigt i fem år ad gangen, hvis du er startet i dit fleksjob efter 2012, og du ikke er fyldt 40 år. Efter 4½ år skal kommunen vurdere, om du fortsat er berettiget til et fleksjob.
Hvis kommunen vurderer, at det er du, kan du sagtens blive i det samme fleksjob.
Hvis du er fyldt 40 år, kan du få et permanent fleksjob efter dit første fleksjob. Det kan ske, hvis du fortsat opfylder betingelserne for et fleksjob, og jobcenteret vurderer, at din arbejdsevne fortsat er nedsat i et omfang, der gør, at det ikke fremover er muligt for dig at komme i arbejde på almindelige vilkår.
Hvis du blev ansat inden 1. januar 2013
Hvis du blev ansat i dit nuværende fleksjob inden 1. januar 2013, skal kommunen ikke hvert femte år vurdere, om du fortsat er berettiget til fleksjob. Men hvis du skifter til et nyt fleksjob, gælder de samme regler som for fleksjob oprettet 1. januar 2013 eller senere.
Opfølgningssamtaler
Du vil blive indkaldt til en personlig samtale med jobcenteret, hver gang der er gået 2 ½ år i fleksjobbet. Dette gælder, uanset om du er ansat før eller efter 2013.
Fastholdelsesfleksjob - fleksjob på din hidtidige arbejdsplads
Du kan ønske at komme i fleksjob på din hidtidige arbejdsplads, dvs. i den virksomhed, hvor du er – eller senest har været – ansat på almindelige vilkår. Inden du kan ansættes i fleksjob på din hidtidige arbejdsplads, skal du opfylde de almindelige betingelser. Derudover skal du – hvis du har mere end 6 år tilbage til folkepensionsalderen - have været ansat på arbejdspladsen efter overenskomstens sociale kapitler eller på særlige vilkår i mindst 12 måneder.
Det gælder dog ikke, hvis du har været udsat for en akut opstået skade eller sygdom, fx en arbejdsulykke, og det samtidig er åbenlyst formålsløst at få dig tilbage i job på almindelige vilkår.
Typer af fleksjob
Der findes fleksjob inden for alle brancher. I et fleksjob kan du både arbejde med det fag, du er uddannet til eller har erfaring med fra tidligere. Eller du kan skifte fag og bruge dine erfaringer på nye måder.