Carsten deler sit job med kollega
Seniorordning: Vi har delebiler og dele-Netflixabonnementer, og nu er der også delestillinger.
I Næstved har to kollegaer fundet en god model for deres arbejdsliv som seniorer, og samtidig er de med til at løse et voksende problem, der ikke kun findes hos dem men i hele landet.
Carsten Sørensen er 65 år og maskinarbejder. Til daglig er han med til at holde gang i kedlerne i Næstved og omegn på Affald Plus. Han er en del af det såkaldte "grå guld".
Men på trods af at fritidssyslerne med modelfly og langsomme dage i sommerhuset trænger sig mere og mere på, og kroppen måske heller ikke er, hvad den har været, er han stadig erhvervsaktiv.
En god ide blev til virkelighed
Når man passer forbrændingen, er det et fuldtidsarbejde. Det er praktisk talt ikke muligt at gå ned i tid, som en del af et døgnbemandet vagtskifte. Medmindre man altså gør som Carsten og tænker nyt. Han gik til en kollega, som også havde et seniorliv, der skulle passes, og foreslog at de delte deres stilling midtover - 18,5 time til hver.
Det har de nu fået grønt lys til, og fra årsskiftet går han ned på halv tid samtidig med, at han går på efterløn En ny arbejdsrytme som Carsten ser frem til:
"Jeg glæder mig til at komme lidt ned i fart. Det betyder, jeg kommer til at nyde det noget mere derhjemme. Vi arbejder jo i treholdsskift, og det er altså noget, der tager på kræfterne, når man når op i en vis alder," siger han.
TR: Det er en fælles udfordring
Det kan kun lade sig gøre, fordi de har taget udfordringen op og sammen med en engageret tillidsrepræsentant og arbejdsgiver har fundet en model, der fungerer hos dem. Samtidig er det også en slags fremkaldervæske for, hvordan vi kan løse en større udfordring med manglende arbejdskraft fremadrettet.
"Det her er en vigtig løsning, fordi virksomheden og kollegaerne beholder værdifuld erfaring og ekspertise i kontrolrummet. Og de to herrer får et arbejdsliv, der hænger langt bedre sammen med deres aktuelle livskapitel," siger Kasper Frejstrup. Han er tillidsmand på Affald Plus og har været med i hele processen.
Han har med hjælp og vejledning fra Metal Storstrøm bakket sine kollegaer op, og sørget for at papirarbejdet blev lavet ordentligt.
"Vi har ikke prøvet det før, men vi har længe gået og syslet med tanken. Udfordringen er selvfølgelig, at det kræver to personer. Og den næste udfordring er, hvad sker der når den ene vælger at stoppe, for det har de fuldstændig lov til. Så vi gør det med åbne øjne. Men vi håber, det er en model, som er attraktiv og kan bruges til de næste i rækken også."
Kun få virksomheder har taget stilling.
I dag melder kun hver tredje tillidsrepræsentant, at deres virksomhed har en lokal senioraftale. Samtidig med at halvdelen af medarbejdere under 50 år svarer, at de forventer at stoppe før folkepensionsalderen.
"For hver industritekniker, der bliver uddannet, er der tre industriteknikere, der går på pension. Der er med andre ord stor brug for at fastholde nogle af de dygtige seniorer på arbejdsmarkedet," siger Jørgen Madsen, som er afdelingsformand i Metal Storstrøm.
Derfor mener han, at det er nødvendigt at flere arbejder aktivt for at fastholde deres seniorer:
"Fleksibilitet er kodeordet, når vi skal fastholde de ældste på arbejdspladsen. Virksomheder er ikke ens, og det er medarbejderne heller ikke, så det kræver tilpassede løsninger og vilje, men det er uden tvivl godt for bundlinjen. Både menneskelig og økonomisk," siger Jørgen Madsen afdelingsformand i Metal Storstrøm.
Har du spørgsmål eller brug for hjælp?
Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.
3363 2000Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00
Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.